Allergiás reakciók típusai

Egyes allergiás reakciók csalánkiütést okoznak, míg mások akár életveszélyes tünetekkel, például anafilaxiás sokkal is járhatnak.
Allergiás reakciók típusai

Alighanem mindannyian el tudjuk képzelni, hogy mivel jár egy allergiás reakció (viszkető foltok a bőrön, könnyezés, duzzanatok), a szervezet ugyanakkor eltérő módon is reagálhat.

Az allergiás reakciók leggyakoribb típusai

Szakértők szerint négyféle típusa létezik az allergiás reakcióknak: az amerikai National Institute of Allergy and Infectious Diseases szerint az általunk tapasztalt reakciók olyan összetett tényezők függvényei (amelyekre egyrészt nincs ráhatásunk), másrészt amelyek csökkentik az immunrendszer azon képességét, hogy támadás nélkül tolerálja a különféle anyagokat.

Egyes típusú reakció

Az egyes típusú allergiás reakciókhoz olyan allergének tartoznak, amelyeket valószínűleg ismerünk, az ételallergiáktól kezdve a pollenallergiáig. Ezek a reakciók jellemzően néhány percen vagy órán belül jelentkeznek az allergénnel történő érintkezés után, és olyan tüneteket okoznak, mint az orrfolyás vagy orrdugulás, a szemek viszketése vagy könnyezése, hányinger vagy hányás, kiütés vagy csalánkiütés. Ritkábban légzési nehézségeket vagy akár anafilaxiát is tapasztalhatunk.

Képaláírás: A pollenallergia tünetei jellemzően néhány percen vagy órán belül jelentkeznek az allergénnel történő érintkezés után (Fotó: Pixabay)

A szakértők IgE-által közvetített reakciónak nevezik az egyes típust, a korábban már említett védekező IgE-antitestekre utalva. Ezek az antitestek jelzik a hisztamin enzim felszabadulását, amely felelős az allergiás reakció tüneteinek kiváltásáért. „Az orr eldugulhat, megduzzadhat vagy folyamatos tüsszentés törhet ránk, merthogy a szervezet így próbálja meg eltakarítani a betolakodókat” – mondja dr. Kevin McGrath allergológus és immunológus, az American College of Allergy, Asthma és Immunology szóvivője.

Az egyes típusú allergiában szenvedőknél az egyetlen mód a reakció megakadályozására, ha a lehető legnagyobb mértékben kerülik az allergént. Amennyiben ez nem sikerül, a kezelés a tünetek súlyosságától függ. Az NIH szerint az enyhe reakciók maguktól elmúlhatnak, és vény nélkül kapható antihisztaminokkal vagy hidrokortizon krémmel is kezelhetők. Az allergiás reakciók egyéb típusait megtalálod a Coloré cikkében.

Kapcsolódó cikkek

Immunrendszer erősítése, fitnesz edzés

Mindig fitten - mozgás, futás, tudatos étkezés, edzés, immunrendszer erősítés

Időnként nem kicsi a veszélye annak, hogy felugorjon az emberre néhány plusz kiló.

Miért fontos a pedikűr?

Miért fontos a pedikűr?

A láb ápolása legalább annyira fontos, mint a kezünké. Ha elhanyagoljuk, akkor igen komoly problémákat okozhat. Az alábbiakban olvashatsz pár nyomós okot arra, hogy miért érdemes kicsit jobban odafigyelnünk a lábainkra.

Allergiás reakciók típusai

Allergiás reakciók típusai

Így kezelheted a kellemetlen tüneteket.