Egy úszó szíve egy futó szíve ellen

A rendszeres testmozgás képes arra, hogy szabályozza és alakítsa az ember szívműködését. Az amerikai kutatók egy csoportja felfedezte, hogy a különböző sportok teljesen máshogy hatnak az emberi szívre, így érdemes eszerint is megválasztani a preferált sportágunkat.
Melyik a jobb? - Egy úszó szíve vagy egy futó szíve

A rendszeres testmozgás képes arra, hogy szabályozza és alakítsa az ember szívműködését. Az amerikai kutatók egy csoportja felfedezte, hogy a különböző sportok teljesen máshogy hatnak az emberi szívre, így érdemes eszerint is megválasztani a preferált sportágunkat.

Vajon egy világszínvonalon teljesítő úszó szíve sokkal másképpen, működik, mint egy elit futó ketyegője?

Néhány éve kijött egy olyan tanulmány, amely megállapította, hogy erre a feltevésre egy határozott igen a válasz. Jó néhány sportolót megvizsgálva igazolttá vált az, hogy a két sportágat űző személyek között, még akkor is különbség adódik, ha a sportolók nem profi szinten végzik a mozgásformákat. Az értekezések következtetései alapján, a jelenség mindenképpen adott és orvosilag is alátámasztható.

A kardiológusok és a a kutatást végző orvosok körében már régóta világos az a tény, hogy a rendszeres testmozgás képes pozitív irányba eltolni a szívműködést. A vizsgálatok alapján arra lettek figyelmesek, hogy ez a bal kamra esetében igen jelentős átalakulásokat mutat. A bal kamra mozgás közben oxigéndús vért kap a tüdőből, amit aztán testszerte elszivattyúz a megfelelő helyre, amely egy közepes szintű erőfeszítéssel zajlik le. Az aerob testmozgást végző sportolóknak a szívműködése erőteljesebb és a szívizmok aktívabbak, mint az ülő munkát végző társaiknak, így a bal kamra funkciói is jobb munkát jeleznek. Az ilyen embereknél a szív mérete is nagyobb, hamarabb telik meg vérrel és gyorsabban zajlik a pumpálási folyamat is.

Egy igen érdekes adat az is, hogy a 2015-ös tanulmány szerint, a versenyző evezők esetében sokkal nagyobb izomtömeg volt jellemző szívtájékon, a futó társaikkal szemben. A korábbi eredményeket összevetették a szárazföldi sportágakéval, így eset a választás végül a futásra is. Az úszók tekintetében nehezebb dolguk volt a szakértőknek, ugyanis már eleve nagyobb energiabefektetést és szívmunkát kíván meg a vízben töltött aktív mozgás.

A két eltérő terepen zajló vizsgálódás, a tavaly novemberi frissült kutatás alapján, amelyet a Frontiers in Physiology-ban jelentettek meg, ismét megdöbbentő konklúziókat vetett fel. A kanadai Guelph-i Egyetem kutatói más társintézményekkel együtt elkezdték elemezni az úszók és a futók szívének a szerkezetei mechanizmusában fellépő különbségeket, ezúttal azonban egy sokkal specifikusabb szemléletet alkalmaztak ehhez.

A vizsgálatok során 16 úszó és 16 futó leleteit értékelték ki, akik között jelen volt nő és férfi is. A feladatuk az volt, hogy egy kimerítő szokásos edzés után jelenjenek meg a laborban és feküdjenek nyugodtan egy-egy ágyon, amíg tart az echokardiogramokkal végezhető vizsgálat. Az eredmények nem okoztak csalódást, ugyanis minden sportoló esetében megállapítható volt, hogy a bal kamra erősebb és, hogy mindenki kiváló szívfrekvenciával rendelkeznek, a másodpercenkénti szívdobbanások száma pedig, az úszók felé billentette inkább a mérleget.

Az úszok helyzete teljesen más, mint a futó társaiké - jegyezte meg Dr. Burr, hiszen számukra nincs az a plusz teher, hogy a gravitációval is megküzdjenek. Ennél a sportágnál a szív megterhelése más funkciók szerint zajlik. Dr. Burr kutató orvos világosan kifejtette, hogy bár mindkét sport nagyon alaposan megdolgoztatja a szívet, a sporttevékenységek hatásmechanizmusa teljesen eltérő, ami a szívre gyakorolt hatások során is meglátszik.

Mivel az úszók vízszintes helyzetben gyakorolnak, így az ő szívüknek nem kell megküzdeni pluszban a gravitációval, hogy a vér a szívhez jusson, ellentétben a függőlegesen végzett mozgás során a futók esetében. A vizsgálatok keresztmetszetű eredményeket hoztak ki végül, amik megerősítették azt is, hogy a mozgást végző pozicionálás is fontos kulcselem, ha a szív állapotának a felmérése zajlik. 100%-osan nem lehet kijelenteni például azt, hogy egy úszó szíve jobb lenne, mint egy futóé, de abban megegyeztek a kutatók, hogy a szívizomzat, a szívstruktúrák jóval kedvezőbb eredményeket mutatnak bizonyos helyzetekben az úszóknál, általánosságban pedig, a rendszeresen sportoló közegnél is ugyanez tapasztalható. Dr. Burr így mindenkinek azt tanácsolja, hogy kezdjenek el aktívan sportolni azok is, akik eddig nem tették, mivel így hosszan megőrizhetővé válik a szív egészsége is.

Kapcsolódó cikkek

Miért fontos a pedikűr?

Miért fontos a pedikűr?

A láb ápolása legalább annyira fontos, mint a kezünké. Ha elhanyagoljuk, akkor igen komoly problémákat okozhat. Az alábbiakban olvashatsz pár nyomós okot arra, hogy miért érdemes kicsit jobban odafigyelnünk a lábainkra.

Allergiás reakciók típusai

Allergiás reakciók típusai

Így kezelheted a kellemetlen tüneteket.

Melyik a jobb? - Egy úszó szíve vagy egy futó szíve

Egy úszó szíve egy futó szíve ellen

Az amerikai kutatók egy csoportja felfedezte, hogy a különböző sportok teljesen máshogy hatnak az emberi szívre.