Sötét színek a nappaliban

Amikor a nappalikról esik szó, az egyik legfontosabb jellemzőként a világosságot szokás emlegetni.
Sötét színek a nappaliban

Otthonunk egyik kulcshelyisége a nappali, ahol sokszor a legtöbb időnket töltjük, ahol a közösségi események történnek, ahol a legszívesebben pihenünk. Éppen ezért a szakértők javasolják, hogy igyekezzünk minél több természetes fényt biztosítani, de ha például ezt a lakás kialakítása nem engedi, akkor mesterséges fényforrásokkal, azaz lámpákkal dobjuk fel a szobát. Emellett a bútorokkal kapcsolatban is az az elképzelés az uralkodó, hogy világos színük segítségével tágasabbnak tűnhet a nappali.

A sötét színek rajongói számára viszont léteznek olyan megoldások, amiknek köszönhetően nem kell lemondani a kedvenc árnyalataikról, és bátran alkalmazhatják őket a nappaliban is. Lehet ugyanis az alapvetően sötétebb színekkel dolgozó szoba is megnyugtató és jó hangulatú. Arról az ilyen lakberendezési stílus esetén sem szabad megfeledkezni, hogy a világításnak nagyon fontos szerepe van. Ebben az esetben nem csak a világosítás a fő funkciója, hanem az építészeti jellemzők kiemelése is.

Alkalmazzuk a 60-30-10 elvet! Ez a klasszikus lakberendezési szabály 3 fő szín használatát javasolja, ez pedig tökéletesen működik a sötétebb nappalinknál. Legyen egy a legnagyobb mennyiségben előforduló domináns szín, például a falakon, plafonon, esetleg a padlón. Jelenjen meg fele ekkora arányban egy kiegészítő szín, például az ülőgarnitúra, a függöny vagy szőnyeg árnyalataiban. Végül a maradék 10 százalékot egy feltűnőbb színnek szenteljük, ami a második komplementere is lehet, és főleg a kiegészítőkben ölt testet.

Készítsünk galériafalat, amihez használjunk kontrasztos színeket. Mindig a nappalink uralkodó színéhez válasszunk kiegészítőket, hiszen a domináns árnyalattal együtt jól mutatnak majd a falon a kiugró színű képek.

Utolsóként pedig a kényelem szerepéről kell beszélnünk, a fókuszpontot, a legfontosabb látványelemet tegyük kellően kidolgozottá, így amennyiben ez például az ülőgarnitúra, díszpárnák és pokrócok segítségével varázsoljuk hívogatóvá, komfortossá!Kapcsolódó cikkek

Megszűnt a Google Stadia

Google Stadia

A Google újabb nagy dobása a Stadia streaming szolgáltató. Lett volna, de megszűnt.

Skót whiskyből elképesztő mennyiséget adtak el

Rekordot döntött a skót whisky exportja

A skót whisky világhírű - mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a világ minden táján keresett termék.

A legnépszerűbb vadászpuskák

A legnépszerűbb vadászpuskák

A vadászpuska kiválasztása fontos része a vadászat során elért sikernek.