Így lesz tökéletes a borfelszolgálás

A borospincékben tárolt üvegeket a legjobb felrázás nélkül fogyasztani, de ez ritkán valósítható meg. Ennek ellenére a megfelelő borfelszolgálással sokat tehetünk azért, hogy az ízélmény közel tökéletes legyen. Célszerű a palackból változatlan helyzetben kitölteni az italt, emellett néhány típust nem árt dekantálni sem.
Vajon, hogyan lesz tökéletes a borfogyasztás? Ebben az írásunkban arról lesz szó, hogy milyen eszközökre van szükségünk ahhoz, hogy az italozás valódi élménnyé válhasson.
A legfontosabb lépés: a felbontás
Az első, hogy az öreg boros palackokat sose töröljük meg, hiszen a patinája fokozni képes a korával járó misztikumot. Amikor fiatal alkoholról van szó, akkor a por maximum azért van az üvegen, mert a pince piszkos. Ebben az esetben egy óvatos tisztítás sosem fog megártani.
Ez után jöhet a bor bemutatása, amit a pincér vagy a sommelier tesz meg. Beszél a termelőhelyről, az ottani hagyományokról, a fajtáról, illetve természetesen az előállításhoz alkalmazott technológiáról. Végül, de nem utolsó sorban nem maradhat ki az adott típus különlegessége sem.
Következhet a felbontás. Egy fémkupakos vagy fóliás dugó esetében a palack szája alatt nagyjából 3-5 mm-rel érdemes körbevágni azt a boros készlet egyik legfontosabb tagjával, a dugóhúzóval. Egy minőségi változat beépített fóliavágóval rendelkezik, így nem lesz szükség különféle plusz eszközökre. Borászati kiegészítő híján már egy fokkal nehezebb dolgunk lehet.
A dekantálás fontossága
Egy idős, üledékkel teli bort mindig érdemes dekantálni. A speciális alakú edény, a dizájnos dekantáló kancsóba öntve a bor minden zamata kiérződik. Az üledék a palack alján marad, figyelni kell arra, hogy véletlenül se kerüljön a kancsóba vagy a pohárba. Dekantálni azonban nemcsak az üledékes, hanem a szellőztetést igénylő borokat sem árt. Nem ritka, hogy valaki a pezsgőt is dekantálja, hiszen így hatékonyan csökkenthető annak szénsavtartalma.
A felszolgálás végső lépései
Amint a fenti lépésekkel végeztünk, először a rendelő személy poharába kerül egy kicsi az adott alkoholból. Ő ezt elbírálja, eldönti, hogy felszolgálható-e vagy sem. A pincér vagy a sommelier ilyenkor csendben várakozik, akár perceket is, ha szükséges. A rendelő végül bólintással jelzi, hogy mindenki kaphat a borból. Kisebb társaság esetén a díszvendéggel érdemes kezdeni, majd jönnek az idősebb nők, a fiatalabb hölgyek, az idősebb férfiak, majd a fiatalabb urak.
A töltés kapcsán még fontos, hogy mindig az adott ember széke mögül, jobb kézzel, jobb oldalról kerül a pohárba a bor. A felszolgálónak figyelnie kell arra, hogy a címke mindenki számára látható maradjon. Ilyen a tökéletes borfelszolgálás.