Így lesz tökéletes a borfelszolgálás

Amikor ételekről, fogásokról, ünnepi étkezésekről van szó, akkor az egyik legfontosabb lépés a megfelelő bor kiválasztása.
Így lesz tökéletes a borfelszolgálás

A borospincékben tárolt üvegeket a legjobb felrázás nélkül fogyasztani, de ez ritkán valósítható meg. Ennek ellenére a megfelelő borfelszolgálással sokat tehetünk azért, hogy az ízélmény közel tökéletes legyen. Célszerű a palackból változatlan helyzetben kitölteni az italt, emellett néhány típust nem árt dekantálni sem.

Vajon, hogyan lesz tökéletes a borfogyasztás? Ebben az írásunkban arról lesz szó, hogy milyen eszközökre van szükségünk ahhoz, hogy az italozás valódi élménnyé válhasson.

A legfontosabb lépés: a felbontás

Az első, hogy az öreg boros palackokat sose töröljük meg, hiszen a patinája fokozni képes a korával járó misztikumot. Amikor fiatal alkoholról van szó, akkor a por maximum azért van az üvegen, mert a pince piszkos. Ebben az esetben egy óvatos tisztítás sosem fog megártani.

Ez után jöhet a bor bemutatása, amit a pincér vagy a sommelier tesz meg. Beszél a termelőhelyről, az ottani hagyományokról, a fajtáról, illetve természetesen az előállításhoz alkalmazott technológiáról. Végül, de nem utolsó sorban nem maradhat ki az adott típus különlegessége sem.

Következhet a felbontás. Egy fémkupakos vagy fóliás dugó esetében a palack szája alatt nagyjából 3-5 mm-rel érdemes körbevágni azt a boros készlet egyik legfontosabb tagjával, a dugóhúzóval. Egy minőségi változat beépített fóliavágóval rendelkezik, így nem lesz szükség különféle plusz eszközökre. Borászati kiegészítő híján már egy fokkal nehezebb dolgunk lehet.

A dekantálás fontossága

Egy idős, üledékkel teli bort mindig érdemes dekantálni. A speciális alakú edény, a dizájnos dekantáló kancsóba öntve a bor minden zamata kiérződik. Az üledék a palack alján marad, figyelni kell arra, hogy véletlenül se kerüljön a kancsóba vagy a pohárba. Dekantálni azonban nemcsak az üledékes, hanem a szellőztetést igénylő borokat sem árt. Nem ritka, hogy valaki a pezsgőt is dekantálja, hiszen így hatékonyan csökkenthető annak szénsavtartalma.

A felszolgálás végső lépései

Amint a fenti lépésekkel végeztünk, először a rendelő személy poharába kerül egy kicsi az adott alkoholból. Ő ezt elbírálja, eldönti, hogy felszolgálható-e vagy sem. A pincér vagy a sommelier ilyenkor csendben várakozik, akár perceket is, ha szükséges. A rendelő végül bólintással jelzi, hogy mindenki kaphat a borból. Kisebb társaság esetén a díszvendéggel érdemes kezdeni, majd jönnek az idősebb nők, a fiatalabb hölgyek, az idősebb férfiak, majd a fiatalabb urak.

A töltés kapcsán még fontos, hogy mindig az adott ember széke mögül, jobb kézzel, jobb oldalról kerül a pohárba a bor. A felszolgálónak figyelnie kell arra, hogy a címke mindenki számára látható maradjon. Ilyen a tökéletes borfelszolgálás.

Kapcsolódó cikkek

Így lesz tökéletes a borfelszolgálás

Így lesz tökéletes a borfelszolgálás

Amikor ételekről, fogásokról, ünnepi étkezésekről van szó, akkor az egyik legfontosabb lépés a megfelelő bor kiválasztása.

Mit érdemes tudni az édesburgonyáról

Mit érdemes tudni az édesburgonyáról

Az édesburgonya, más néven batáta, egy rendkívül népszerű zöldség, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Az édesburgonya számos formában fogyasztható, beleértve a sült, párolt, főtt és sütőtöként is ismert.