Meditációs mítoszok - 5 gyakori meditációs mítosz

Sok ember, akinek hasznára válhatna a meditációs gyakorlat, gyakran kételkedik abban, hogy ez megfelelő-e számukra. Ennek leggyakoribb oka, hogy kialakult bennük egy meditációs előítélet, vagy tévhit a gyakorlattal kapcsolatban. Ennek oka lehet a média sztereotípiái, vagy egyszerűen magáról a gyakorlatról való ismeretek hiánya.
Meditációs mítoszok - 5 gyakori meditációs mítosz

1. mítosz: A meditáció időpocsékolás.

Ez a leggyakoribb tévhit a meditációval kapcsolatban, ezért is olyan fontos, hogy foglalkozzunk vele. Mint minden edzésprogram vagy más mentális fitneszprogram, a meditáció is időt és erőfeszítést igényel ahhoz, hogy kiaknázhassuk az előnyeit. A szakértők szerint azonban nem szabad hagyni, hogy ez a mítosz eltántorítson attól, hogy kipróbáld.

2. mítosz: Meditáció közben nem szabad gondolatokat ébresztened.

Ez a hiedelem a legnagyobb akadály a kezdők számára, és sokakat visszatarthat attól, hogy kipróbálják a meditációt. Josephine Atluri, egy Los Angeles-i meditációs tréner szerint irreális azt gondolni, hogy képesnek kell lenned teljesen kikapcsolni az elmédet a meditációs gyakorlatod alatt. Ehelyett azt javasolja, hogy próbáld meg megfigyelni a gondolataidat, ahogy jönnek és mennek, anélkül, hogy ítélkeznél felettük. Aztán, amikor észreveszed őket, tudomásul veheted őket anélkül, hogy ragaszkodnál hozzájuk.

3. mítosz: Évekbe telik, mire a meditáció előnyeit élvezhetjük.

Egy másik tartós tévhit, hogy évekig tartó, elkötelezett meditációs gyakorlatra van szükséged ahhoz, hogy észrevehető eredményeket érj el. Ez a mítosz figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a meditáció arról szól, hogy megváltoztassuk, hogyan reagálunk a gondolatainkra, és nem arról, hogy teljesen eltüntessük őket.

4. mítosz: A meditáció megköveteli, hogy egy meghatározott ideig mozdulatlanul vagy egy meghatározott testhelyzetben üljünk.

Ez a mítosz nagyrészt illúzió, és a média terjesztette az évek során. A valóságban a meditációt bármilyen testhelyzetben ülve, vagy állva, a lábadat a földön tartva végezheted. Még az autóban vagy a metróban is lehet meditálni, és nem ritka, hogy elfoglalt vezetők órákat töltenek meditációval utazás közben.

5. mítosz: A meditációval kikapcsolhatod a gondolataidat.

Ez egy másik népszerű mítosz, ami miatt sokan feladhatják a meditációs gyakorlatot. Valójában elég nehéz kikapcsolni a gondolataidat meditáció közben, ezért a legjobb, amit tehetsz, hogy egyszerűen csak észreveszed őket, ahogy jönnek és mennek. Ezután tudomásul veheted őket anélkül, hogy ragaszkodnál hozzájuk, és elküldheted őket.

6. mítosz: A meditáció spirituális vagy vallásos tevékenység.

Ez a tévhit abból ered, hogy a meditációt általában bizonyos vallásokhoz, például a buddhizmushoz és a jógához kötik. Ez egy olyan mítosz, amely megakadályozhatja az embereket abban, hogy kipróbálják a meditációt maguknak, mert attól tartanak, hogy megsértik a vallási hitük tanításait.

7. mítosz: A meditáció minden problémámat megoldja.

A gyakori meditációs mítoszok listája hasznos, de nem feltétlenül mondja meg, hogy mi a helyes vagy helytelen magával a gyakorlattal kapcsolatban. Ennek oka, hogy a mítoszok listája különböző jelentéssel bírhat attól függően, hogy melyik hagyományból származik. Ha például a buddhizmus keretein belül szeretnél meditációt tanulni, akkor érdemes megértened, hogy mi a buddhista definíciója az "igazi" meditációnak.

Kapcsolódó cikkek

Meditációs mítoszok - 5 gyakori meditációs mítosz

Meditációs mítoszok - 5 gyakori meditációs mítosz

Sok ember, akinek hasznára válhatna a meditációs gyakorlat, gyakran kételkedik abban, hogy ez megfelelő-e számukra.