Hogyan fesd le régi konyhabútord?

A konyhabútor festése nem csak egy egyszerű felújítási munka; sokkal inkább egy kreatív folyamat, amely megújítja és személyre szabja otthonunk egyik legfontosabb terét.
Hogyan fesd le régi konyhabútord?

Sokan döntenek a festés mellett, mert ez egy viszonylag olcsó és egyszerű módszer a konyha megújításának, ráadásul lehetőséget ad arra, hogy a saját stílusunkra szabjuk ezt a teret. Ebben a cikkben áttekintjük, miért érdemes átfesteni már kopott, megunt konyhabútorunkat, hogyan végezhető el ez otthon, milyen anyagokkal dolgozhatunk. Milyen szempontokat kell figyelembe venni festék választásakor, és hogy pontosan hogyan kell festeni. Lássuk hát!

Miért érdemes belevágni a konyhabútor festésbe?

Konyhabútorunk átfestése több okból is előnyös felújítási módszer. Egyrészt, ez egy költséghatékony megoldás a konyha megújítására, különösen összehasonlítva az új bútorok vásárlásának költségeivel. Másrészt, lehetőséget ad arra, hogy egyedi, személyre szabott megjelenést adjunk a konyhának, amely tükrözi a saját stílusunkat, ízlésvilágunkat. Emellett egy óriás élmény is saját kézzel felújítani valamit, még ha sokszor ezt macerásnak is érezzük a folyamat során. A büszkeség, amit az elkészült, berendezett konyha láttán érzünk, pótolhatatlan!

Tényleg át tudom festeni saját magam?

A válasz egyértelműen igen. Otthoni körülmények között is kiváló eredmények érhetők el, hiszen ma már számtalan blogcikk és videó fellelhető az interneten a témában. A siker kulcsa tehát az alapos tájékozódás, felkészülés és persze nem árt némi gyakorlás sem. Ezt egy kisebb sámlin, polcon megtehetjük. Fontos ugyanis, hogy megtapasztaljuk, hogyan viselkedik az anyag, hogyan viselkedik az ecset, milyen gyors a száradás stb. Fontos, hogy türelmesek legyünk, és ne siessük el a folyamatot, mivel a minőségi munka időt igényel, egy konyhabútor átfestése pedig bármilyen egyszerűen használható is a festék, nem 1 napos folyamat.

Milyen anyagokkal tudok festeni? Melyikkel a legkönnyebb?

A konyhabútorok festéséhez többféle festék is használható, köztük vízbázisú (akril alapú), olajbázisú és speciális bútorfestékek. A vízbázisú festékek környezetbarátok és könnyen tisztíthatók, viszont az olajbázisú festékek tartósabbak és jobban ellenállnak a kopásnak. A speciális bútorfestékek pedig kifejezetten bútorfestésre lettek kifejlesztve, így ezek használata gyakran a legkönnyebb és legmegfelelőbb választás. A krétafesték például tipikusan egy ilyen anyag. Annie Sloan, a Chalk Paint, vagyis a krétafesték kategória kitalálója pontosan emiatt alkotta meg ezt a festéket. Egyszerű, egy laikus számára is könnyen használható és nem igényel különösebb előkészítést a felület. Gyorsan szárad és csodás matt felületet ad. A legjobban fán működik, de szinte minden felületen megtapad.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe, amikor festéket választunk?

  • Felület anyaga: Különböző anyagokhoz (fa, MDF, laminált) más-más típusú festéket ajánlott használni.

  • Kopásállóság: A konyha magas igénybevételnek van kitéve, így fontos, hogy kopásálló festéket válasszunk. Nem szükséges azonban mindegyik részét ugyanúgy kezeljük. A sokat használt részeken használhatunk lakkot, akár két rétegben is, hogy biztosan megvédjük és tisztíthatóvá tegyük a felületet.

  • Szín és fény: Gondoljuk át, milyen színű és fényű (matt, fényes, szatén) felületet szeretnénk elérni. Van ugyanis eltérés a festékek között ebben is. A krétafesték például egy teljesen matt felületű festék és waxszal zárva az is marad. Ha fényes felületet szeretnénk, akkor használjunk magasfényű festéket.

  • Száradási idő: Figyelembe kell venni a festék száradási idejét is, ami befolyásolhatja a munka ütemezését. Ez is nagyon eltérő lehet. Vannak festéktípusok, ahol akár egy nap is szükséges egy réteg teljes száradásához. A krétafesték esetén pedig 1 óra után ráfesthetünk a felületre.

Melyek a festési folyamat lépései, ha krétafestéket választunk?

  1. Előkészítés: A festés előtt alaposan tisztítsuk meg a felületet, távolítsuk el a zsírfoltokat, port. Ha kell, javítsuk a hibákat fatapasz segítségével. Ha szerkezeti hibával állunk szemben, ott kérjünk szakértő segítséget.

  2. Alapozás: a krétafesték esetében nincs szükség alapozásra. Igazából a festék első rétege megfelelő alapot biztosít a további festéshez. Az első réteg sosem szép, ettől ne ijedjünk meg!

  3. Festés: Az első réteg száradása után jöhet a második. Ha túl sűrűnek érezzük, akkor egy kis vízzel hígíthatjuk a festéket. Hagyjuk megszáradni az egyes rétegeket.

  4. Felület zárása: A krétafestéket mindig zárni kell. A kevésbé ellenálló részeken ez történhet waxszal. Gyönyörűen ki fogja emelni a festék színét, szinte feltüzeli azt. A lakkal történő zárás egy ellenálló, mosható, súrolható réteget ad. Használjuk ezt a nagy igénybevételnek kitett felületeken.


Összességében a konyhabútorok festése egy izgalmas projekt. A megfelelő előkészítéssel, anyagok kiválasztásával és türelemmel bárki képes lehet csodálatos eredményeket elérni otthonában.

A konyhabútor festéséhez szükséges festékek, színminták és eszközök is könnyen beszerezhetőek. A Nemiskacat webshopjában és a biatorbágyi boltjában a termékeken kívül a szakértő tanácshoz egy jó nagy adag inspiráció is jár.

Kapcsolódó cikkek

Minden az otthoni szaunákról

Minden az otthoni szaunákról

Ha szeretne szaunát építeni otthonában, több dolgot is figyelembe kell vennie.

Így frissítheted fel a nappalidat - 6 tipp az átalakításhoz

Így frissítheted fel a nappalidat - 6 tipp az átalakításhoz

Az otthonunk egyik központi helyisége a nappali, ahol nem csak kikapcsolódunk, hanem gyakran vendégeinket is fogadjuk. Ha úgy érzed, hogy itt az ideje egy kis változásnak, néhány egyszerű lépéssel új életet lehelhetsz ebbe a fontos térbe.

Egészséges fűtési rendszer a nap melegével

Egészséges fűtési rendszer a nap melegével

Javul a levegő minősége, a mi komfortérzetünk. Mi kell még?