Rekordot döntött a skót whisky exportja

A skót whiskygyártók szövetségének (SWA) közleménye szerint mennyiségben és értékben is csúcsot döntött a skót whisky exportja a tavalyi évben.
Skót whiskyből elképesztő mennyiséget adtak el

A skót whisky világhírű - mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a világ minden táján keresett termék. Ugyanúgy isszák és kedvelik Európában, mint a Távol-Keleten ezt a különleges fahordókban érlelt italt. A skót whiskyből tavaly rekordmennyiséget adtak el. Hogy ez pontosan mit takar? Íme egy kis whisky statisztika: 

1,28 milliárd 0,7 literes üveget, vagy másképpen számítva 896 millió litert exportáltak a skót whiskyből külföldre. Ez 3,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A skót whisky tavalyi exportjából származó bevétel szintén rekordot döntött 7,8 %-os emelkedéssel (ez 4,7 milliárd fontos értéket jelent). A skótok tehát nem csak a mennyiséggel, hanem az értékkel is csúsztartóak lettek. Előzőleg 2011-ben volt hasonlóan magas mennyiség szám, akkor 1,264 milliárd palackot adtak el ebből az alkoholból. 

foto: unsplash.com

És hol a legkeresettebb a skót whisky? Ki importálja belőle a legtöbbet? 

Első helyen az Egyesült Államok állt, ahol az exportált skót whisky értéke 1 milliárd fontot ért el 2018-ban. A második helyen Franciaország állt 442 millió font eladott skót whiskyvel. Bár a franciák kedvelik az olcsóbb whiskyket, mégis 187,8 millió palackot adtak el az országban a skótok híres whiskyjéből. 

Kapcsolódó cikkek

Bizonyított tippek a jobb éjszakai alváshoz

Bizonyított tippek a jobb éjszakai alváshoz

Akár gondot okoz az éjszakai elalvás, akár állandóan korán ébred, ezek a bevált tippek a jobb éjszakai alváshoz segíthetnek abban, hogy eleget pihenjen, és másnap frissen ébredjen.

Megszűnt a Google Stadia

Google Stadia

A Google újabb nagy dobása a Stadia streaming szolgáltató. Lett volna, de megszűnt.

Sansin bio mosószer, öko mosópor, vegán mosószer

Sansin bio mosószer

A Sansin bio mosószer jól néz ki, és még környezetbarát is.